søndag den 23. december 2012

Julen med en spiseforstyrrelse

Nyeste tegning (grafisk julehjerte by me)

I morgen aften kan være en hård dag for mig, når det drejer sig om maden, og så alligevel ikke.
Udover hyggen i familiens selvskab og gaver, så handler den jo også om mad.
Igennem de sidste 13 år, hvor jeg har været syg, har jeg ikke spist julemad, det har simpelthen været for svært for mig, men der med sagt, så er det skam ikke været fordi, at jeg ikke har fået noget. Min mor har heldigvis altid været så sød at diske op med en masse lækre salater, ovnbagte kartofler, friske rejer fra fiskehandleren og jeg skal komme efter dig, jeg har jo også skulle nyde julen, selvom at jeg har min mad at kæmpe med. Nogen vil måske sige, at det er noget fis i en hornlygte, at jeg ikke bare kan spise, hvad de andre får, men så skulle I virkelig prøve at kæmpe med denne sygdom, for det er ikke sjovt. Jeg ville da ønske, at jeg kunne spise, hvad de andre får, men sådan som det ser ud lige nu, så er det simpelthen for svært for mig.

Selve juleaften plejer at gå helt fint, så længe jeg bare kan spise min egen mad, men når vi kommer til 2. juledag hvor min mor og stedfar holder den årlige julefrokost med alle min stedfars børn og børnebørn samt nogle af min mors venner, så bliver det straks sværere for mig at få spist, fordi der er så mange "fremmede" mennesker som jeg ikke plejer at skulle spise sammen med. Jeg sidder for det meste bare med til bors og hygger sammen med de andre, men jeg bliver ikke tvunget til at spise noget, det er jeg jo sådan set også stor nok til at håndtere, men derimod går jeg i løbet af dagen lige ind på mit gamle værelse og spiser min egen madpakke, som jeg selv har taget med hjemmefra. På den måde er jeg jo med i samværet med familien, hvilket jeg jo elsker, er jo ret socialt andlagt, som I jo også kan læse fra dette indlæg, hvori jeg er begyndt at beskrive min sygdomssituation fra da det startede og frem til nu.


Selvom det er svært med maden og alt det, så er det værd at huske på, i hvertfald for mig, at det vigtigste ved julen er det, som julen i virkeligheden handler om. Den handler ikke om mad og gaver – Nej den handler om at have nogle hyggelige dage sammen med min dejlige familie!

I ønskes alle en rigtig glædelig jul, og jeg ser meget frem til endnu et år med masser af nye blogindlæg om mine kreative sysler, dagligdagens op og nedture og ikke mindst alle jeres dejlige kommentar herinde. De betyder virkelig meget for mig, og jeg sætter stor pris på alle jer der gider at følge mig.

Happy Christmas

13 kommentarer:

 1. Kære Helena

  Tak for dit smukke, smukke hjerte! :-)

  Jeg har netop her til morgen siddet og læst både dette indlæg - og dit første. Jeg er meget rørt over din historie, og den måde du hudløst ærligt og autentisk fortæller den på.

  Jeg er også rørt, fordi din historie ligner min ... bortset fra at jeg idag er ældre (40), har mand og børn og er helt fri af sygdommens greb. Jeg ved, hvor ødelæggende og dominerende de tanker er, man slæber rundt på, når man har en spiseforstyrrelse, og hvor hård en kamp, man udkæmper indeni - ikke mindst fra det øjeblik, hvor man indser, at man ikke har styringen, men sygdommen har - og hvor man begynder at kæmpe sig ud for at blive fri. Men når jeg læser dine indlæg, så læser jeg også om en stærk og modig pige, der viser, at hun har håb og kærlighed til sig selv. Og hvis det er nogen trøst for dig, så er det netop de egenskaber, der vil bære dig der hen, hvor du gerne vil være. Bare tro på det! Din blog er et lysende eksempel på alt det, du har at byde på.

  For mit vedkommende har sygdommen lært mig utroligt meget om mig selv - og jeg lærer stadig, men på den gode måde. Den har også ført mig til "Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade", hvor jeg arbejder som frivillig coach og er med til at støtte personer som dig og mig i at komme ud i livet fuldt ud.(Se evt. www.lmsnyt.dk)

  Jeg kan se, at du bor i Århus, hvor jeg er tilknyttet ... og du er mere end velkommen til at komme ind til en snak en dag, hvor jeg er der - hvis du har lyst, og det giver mening for dig. Bare kontakt LMS og aftal en tid. Ellers vil jeg bare ønske dig en rigtig glædelig jul og al mulig held og lykke fremover. Du er værd at have i verden!

  De kærligste hilsner,
  Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anne. Det var simpelthen den varmeste julehilsnen jeg længe har fået på denne særlige aften, som for mig og mange andre betyder rigtig meget. Det er virkelig sødt af dig, at tilbyde evt. at komme med ned i jeres støttegruppe LMS det vil jeg da gerne overveje. Jeg håber i hvertfald, at jeg en dag kommer ligeså langt spm jeg ved, mange andre i dette land ja hele verden er kommet trods deres kamp mod den hårde barske sygdom. Du slal i hvertfald vide, at det virkelig har varmet mit hjerte her på denne dag, og vil gøre det mange dage fremover. Du ønskes i hvertfald en rigtig glædelig jul.

   Slet
 2. Du skal leve på din måde og det du føler er rigtigt for dig. At blive rask efter en spiseforstyrrelse tager tid.
  Mange andre spiser heller ikke julemad af forskellige grunde, så det er vores eget valg.

  Ønsker dig en glædelig jul og et super godt nytår. Knus Isa

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Isa, ja der er jo heldigvis også mange andre som heller ikke spiser julemad, så jeg er jo nok ik den eneste, men sommetider kan man godt føle sig anderledes, fordi man føler man er den eneste. Men jeg ved jo godt, at ting tager tid, især denne svære sygdom, den er desværre meget svær at komme ud af for mig i hverfald. Du ønskes også en rigtig glædelig jul.

   Slet
 3. Kære Helena
  Rigtig glædelig jul :) jeg spiser heller ikke julemad men af andre årsager :) håber det bliver en god dag i morgen. Det lyder til du har en god familie ;)

  SvarSlet
 4. I lige måde Heidi, må man spørge hvorfor du heller ikke spiser julemad? Du skal selvfølgelig bare sige, hvis det bliver for personligt ;-)

  SvarSlet
 5. Tak for dit ærlige indlæg, Helena! Altså ikke, at de normalt er uærlige, men det handler jo normalt ikke så meget om mad :-) Jeg synes, det er rart, at du er ærlig omkring, hvor det er svært for dig. Og så er det selvfølgelig sejt, at du kan hygge dig på trods! Det håber jeg, du også har gjort i år. Rigtig glædelig (bag)jul! :-)

  SvarSlet
 6. Hej Krokodullen. Jo tak jeg havde en fantastik hyggelig juleaften, som jeg i dag vil huske tilbage på, som en af de bedste. Grunden til at jeg ikke laver så mange indlæg omkring min sygdom og min spisning er, at min blog udelukkende skal være mit frirum til at vise mine kreative sysler samt min dagligdag, og ik så meget omkring selve min sygdom. Synes nemlig ikke, at det er det jeg har lyst til at fortælle så meget om herinde på min blog. Dermed ik sagt, at jeg slet ik vil fortælle og snakke om det, for selvfølgelig laver jeg også indlæg omkring de svære ting i livet, og ikke mindst min åbenhed omkring min sygdom. Håber du forstår det søde;-) håber også du havde en dejlig juleaften og ikke mindst fik nogle dejlige gaver. Kærlige juletanke Helena

  SvarSlet
 7. Dét forstår jeg godt, og det er også super :-) Jo tak, jeg havde også en hyggelig aften :-)

  SvarSlet
 8. Hvor er det sejt, flot og dejligt at du er så åben og ærlig omkring dig selv og din sygdom her på bloggen! Godt gået. :-) mange hilsener og tanker fra mig, som følger dig på Instagram :-)

  SvarSlet
 9. Tusind tak Iben, ja jeg har efterhånden fundet ud af igennem alle årerne med min sygdom, at det er bedre at være åben end at gå og og holde det for sig selv. Jeg ved, at jeg ikke er den eneste der går med denne sygdom, desværre. Rigtig godt nytår til dig.

  SvarSlet
 10. Hvor er det bare flot, at du kan "se forbi maden" og få øje på hyggen og samværet med din dejlige familie. Det er en stor præstation....

  SvarSlet
 11. Tusind tak Inge, ja jeg prøver at se det gode ved livet trods sygdommen. Glædelig nytår

  SvarSlet

Jeg bliver altid super glad, når du gider at ligge en kommentar på mine indlæg.