fredag den 4. april 2014

Hvad sker der efter udskrivelsen? INGENTING


 

I denne uge har DR1 fokus på psykiske sygdomme, hvilket jeg synes er utrolig godt, især fordi jeg desværre selv lider af en.

Jeg faldt derfor over en artikel i Politikken her den anden dag, som netop sætter fokus på os spiseforstyrrede efter endt behandling fra en indlæggelse. Vi bliver nemlig oftest udskrevet til absolut ingenting, siger forfatter Mille Eigaard Andersen. Hun har desuden for nylig udgivet bogen "Resten skal nydes", der netop kritiserer behandlingssystemet for spiseforstyrrede. 
 
Kun knap hver fjerde af landets kommuner har et rehabiliteringstilbud til de udskrevne spiseforstyrrede, viser en undersøgelse fra Videnscenter om spiseforstyrrelser og selvskade, Vioss, fra 2013.  Dette betyder, at mange spiseforstyrrede vender tilbage til en hverdag, hvor de ingen hjælp får. 
Som borgmesteren Kastrup-Larsen, der er formand for Social- og Sundhedsudvalget hos Kommunernes Landsforening, KL. fra Aalborg kommune også siger:
"Der er ingen tvivl om, at kommunerne gerne vil gøre det bedre på området, og jeg tror, at man i fremtiden vil se flere kommuner med tilbud direkte mod spiseforstyrrede. Målet skulle gerne være færre genindlæggelser, som man desværre i dag ser mange af." 
 
Tal fra Sundhedsstyrelsen viser således, at mindst 50 procent af de spiseforstyrrede får tilbagefald og genindlægges, hvilket desværre også har været mit tilfælde. Heldigvis har jeg ikke været indlagt i lidt over 4 år nu, hvilket jeg er rigtig glad for. Det er ikke en let kamp, men jeg kæmper dag for dag for at få en hverdag til at fungere på bedst mulig vis, og jeg håber også meget på, at jeg en dag bliver helt fri af sygdommen. Jeg vil jo gerne livet med alt hvad det indebære med min dejlige familie, venner og ikke mindst uddannelse. Som mange af jer allerede ved, så blev jeg jo færdig som pædagog her i januar, hvilket jeg er utrolig glad for. Det har været 3½ år med en masse lærerige udfordringer, og jeg er utrolig glad for, at jeg formåede at gennemføre studiet på trods af min sygdom. Det kan altså lade sig gøre at fuldføre en videregående uddannelse på trods af en psykisk lidelse.
 
Kastrup-Larsen fortæller endvidere: "At rehabiliteringstilbud til spiseforstyrrede er en del af opbygningen af 'det nære sundhedsvæsen', som kommunerne har haft fokus på siden kommunalreformen i 2007. 
Derfor er der i de seneste KL-aftaler afsat penge til at styrke netop det nære.
"Men det er en prioritering i de enkelte kommuner, hvilke tilbud man vil satse på, og det kan ud over spisefortyrrelse være eksempelvis KOL eller hjertekarsygdomme", siger formand Thomas Kastrup-Larsen.
 
Her er det jeg tænker, jamen hvornår bliver fokusset sat på os spiseforstyrrede og hvornår bliver der sat midler og ressourcer af til os? Hvor længe skal vi vente?
Jeg ved selvfølgelig godt, at der er mange områder, som også har stærkt brug for hjælp og midler til bedre behandlingsmuligheder, men hvis ikke der er nogle der råber op, så bliver der jo aldrig gjort noget.
 
Du kan læse hele artiklen her

1 kommentar:

Jeg bliver altid super glad, når du gider at ligge en kommentar på mine indlæg.